Translate

pondělí 5. září 2016

Časový spínač


Tak se mi zhruba po pěti letech poroučel časový spínač světel chodby do křemíkového nebe... 
První věc co mě napadla, pokusit se to opravit. Po rozebraní mě však pohled na spálenou elektroniku rychle vyléčil a tak jsem začal googlit nějakou vhodnou náhradu. Nejlevnější čínsky šunt by ale vyšel kolem šesti stovek a tak padla jasná volba na vlastní zařízení ze šuplíkových zásob. Vždyť proč něco dělat jednoduše, když to jde složitě ? :-)
 A tak jsem oprášil skicák, promazal mozkové závity a vygeneroval toto zapojení:


Celé zapojení je jako vždycky velice jednoduché. Odladění proběhlo na kontaktním poli a první (zatím jediný) prototyp postaven na universální DPS. Pokud použijete uvedené součástky, zapojení pracuje na první zapojení. 
 Při ladění byla zjištěná zvláštní vlastnost obvodů CMOS 4013. Při použití ruských a TI obvodů se obvod choval tak, že při krátkém pulzu na pin.11 obvod překlápěl normálně na náběžnou hranu, no při delším než cca 500ms již překlápěl i na sestupnou. Obvod od SGS dělal všechno možné, jen ne to, co by se od něj očekávalo. Teprve až obvody Philips a NXP se chovali jako skutečný klopný obvod D.
 Jinak funkce obvodu je prostá: 
 Přivedením pulzu na vstup T sepne relé na čas zvolený výstupem obvodu IC2. Přivedení opětovného impulzu během časování dojde k vypnutí relé. Dioda LED v klidu svítí a při časování bliká frekvencí cca 1Hz.
Hodnoty součástek nejsou nijak kritické, až na již uvedený obvod 4013. Relé je s cívkou na 12V DC s co možná největším odporem vinutí. Kontakty dle použité zátěže.
Pro uvedené časy (orientačně) je frekvence oscilátoru s uvedenými součástkami cca 2 Hz. Pro jiné časování je frekvence oscilátoru daná vztahem:

f =  ______1______
      2,3 . R1 . C1

Možné způsoby připojení třeba:

Funkční prototyp:




POZOR !  PRACUJEME SE SÍŤOVÝM NAPĚTÍM 230V !

1 komentář:

  1. Zdravím, mohu mít dotaz co presne dela v zapojení první polovina 4013? dekuji

    OdpovědětVymazat