Translate

úterý 15. prosince 2015

Domovní zvonek

                                                             

 Před časem jsem byl postaven před úkol stařičké babičky, zapojit zvonek od vrat do domečku, který by byl energeticky nezávislý na dodávkách vydřidušských energetických společností. Jako vyzváněcí tón měl být zvuk podobající se klasickému telefonu a co možná nejhlasitější. Proto jsem po delšídobě oprášil nepájivé pole, trochu zakoumal v mé duté hlavičce a po nostalgickém povzdechu oprášil dvojče staré dobré 555-ky. Hlavní důraz byl kladen na blbovzdornost a jednoduchost. Celé zapojení je uvedeno na schematu níže. Jelikož se jedná o velice primitivní zapojení, bylo realizováno v počtu jednoho kusu na universální destičce. 
K napájení lze použí v podstatě jakoukoliv baterii, nebo akumulátor v rozsahu 4,5 až 15 voltů. Celé zařízení má nulový odběr v klidu, čili, baterie se spíš vybije stářím, než-li provozem.
Jako zdroj kraválu je použit brutální piezoměnič z desky nějaké mikrovlnky, Jelikož je potřeba z piezáku vyždímat maximum decibelu, je použit ve druhém oscilátoru trimr 10k, kterým lze nastavit rezonanční kmitočet piezoměniče. Jinak, zapojení zmákne snad i Mr. Bean a jemu podobné klony a pokud neuděláte někde zkrat, je zapojení ihned funkční. 
Pokud má někdo potřebu ekologického cítění a chce znížit spotřebu ampérků, může použít obvod CMOS 556. Pozor pak ale na statickou elektřinku, ať vám v něm neodprdne nějaký ten vstup :-)
Jinak hoooodně zdaru a ať to hraje hned na poprvé.


* Odpor 18k, trimr 10k a kondenzator 10n tvoří generátor tónu a jejich změnou lze výšku tónu měnit.
* Odpor 220k a kondenzátor 220n tvoří generátor přerušovacího tónu
* Dioda a kondenzátory 10µ a 100n slouží k ochraně proti přepólování baterie a filtraci napájení
* Zvonkové tlačítko lze připojit takřka jakýmkoliv dvoudrátem o libovolné délce
* Baterie jakákoliv od 4,5V až do 15V. Čím vyšší, tím hlasitější zvonění. To samé platí i o piezoměniči, čím větší průměr,tím více rambajsu :-)


Pár fotek z praktického provedení:

Žádné komentáře:

Okomentovat